Klaudia wśród najlepszych piekarzy w Polsce
Za nami finał XXVIII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik, który odbył się w dniach 24 - 26 kwietnia 2023 r. we Wrocławiu. Nie mogło na nim zabraknąć naszej szkoły. Tym razem w ścisłym finale reprezentowała nas Klaudia Rozbicka z 3C branżowej szkoły I stopnia. Ostatecznie zajęła V miejsce, co oznacza, że jest jednym z najlepszych przyszłych piekarzy w Polsce.
Był to trzeci, ostatni etap konkursu - finał organizowany we Wrocławiu w Zespole Szkół Zawodowych nr 5. Tematem przewodnim tej edycji stała się „Współczesna architektura”. Tradycyjnie turniej składał się z dwóch części: teoretycznej – godzinnego testu, oraz siedmiogodzinnej części praktycznej. Tutaj przyszli piekarze musieli wykonać: chleb okolicznościowy o wadze 2 kg ozdobiony elementami z ciasta martwego, uformować ręcznie sześć bułek, po dwie kajzerki, małgorzatki, solanki oraz rogale. Dodatkowo z ciasta półcukierniczego musieli uformować chałki: turecką oraz żydowską składającą się z sześciu kęsów tego ciasta. Oczywiście wyroby musiały być związane z tematem. Dodatkową konkurencją było wykonanie w ciągu 10 minut jak największej ilości rogali. Tutaj nasza Klaudia była bezkonkurencyjna.
W zmaganiach uczestniczyła młodzież z rożnych regionów Polski, m.in. z Gdańska, Wrocławia, Łodzi czy Jasła.
Klaudię do konkursu przygotował nauczyciel przedmiotów zawodowych mgr Lech Urlicki oraz praktyki zawodowej Anna Tomczak, z piekarni „Rogal”. Sprawy organizacyjno-logistyczne opracowywała kierownik PNZ, mgr Renata Czyżak.
Warto dodać, że w jury oceniającym finałowe zmagania cukierników obecny był Pan Lech Urlicki. To dzięki niemu do tej pory w eliminacjach oraz finale ogólnopolskim w latach 2008 - 2023 wystąpiło łącznie 49 naszych uczniów. W tym czasie 25 razy uczniowie stawali na podium: ośmiokrotnie zdobywali I miejsce, dziewięciokrotnie II oraz ośmiokrotnie III miejsce.